Відповідно до даного закону вперше в Україні запроваджуються зелені облігації як окремий підвид цінних паперів та встановлюються правила для учасників відповідного ринку.

Над розробкою норм законопроекту працювали: Держенергоефективності спільно з GIZ та НКЦПФР за участю IFC, UNIDO, UNDP, Climate Bonds Initiative.

Так, статтею 18 закону встановлюються:

  • - поняття зелених облігацій та проектів екологічного спрямування (із визначенням конкретних напрямів, на які можуть спрямовуватись кошти, залучені від емісії таких облігацій);
  • - коло емітентів зелених облігацій (із визначенням правового режиму для тих, хто реалізує та фінансує проекти екологічного спрямування);
  • - принципи розкриття інформації емітентами, вимоги щодо звітності та використання надходжень, що будуть залучені від інвесторів на фінансування та/або рефінансування витрат проектів екологічного спрямування.

Відтепер зелені облігації можуть стати ще одним інструментом, що дозволятиме різним категоріям емітентів залучати кошти в проекти екологічного спрямування. Це можуть бути проекти у сфері енергоефективності, управління відходами, альтернативної енергетики, впровадження екологічно чистого транспорту, а також інші проекти, спрямовані на захист навколишнього природного середовища, скорочення шкідливих викидів в атмосферу.