Постійний представник ПРООН в Україні, пан Яко Сільє, зустрівся сьогодні з пані Ганною Замазєєвою, нещодавно призначеною Головою Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності), для сприяння співпраці у сфері енергоефективності громадських будівель та зеленого відновлення. Під час зустрічі ПРООН передала Держенергоефективності обладнання для посилення спроможності забезпечити енергетичну безпеку під час кризи.
Під час зустрічі ПРООН та Держенергоефективності обговорили поточну співпрацю щодо відновлення енергетичної системи. Вони також розглянули плани реалізації пріоритетних напрямів, висвітлених у нещодавно завершеному звіті «Швидка оцінка шкоди та потреб в Україні», який оцінив збитки, завдані війною, та окреслив потреби у фінансуванні для відновлення та реставрації будівель та інфраструктури відповідно до принципу «відбудовувати краще, ніж було», де енергоефективність є ключовим компонентом.
Пан Сільє та пані Замазєєва також обговорили результати поточних ініціатив, зокрема:
✅ енергоефективне законодавство;
✅ конкретні механізми фінансування для залучення приватних інвестицій в енергоефективність та фінансування ЕСКО (енергосервісні компанії);
✅ пілотування різних модальностей ЕСКО в громадах-партнерах;
✅ удосконалення енергетичного менеджменту та енергетичного моніторингу як на національному, так і на місцевому рівнях;
✅ підтримка розвитку біоенергетики;
✅ гарантія походження відновлюваної енергії;
✅ процеси з підтримки декарбонізації.
На завершення зустрічі пан Сільє підтвердив готовність ПРООН надавати підтримку і допомагати Держенергоефективності у подальшому підвищенні енергоефективності, зокрема в рамках майбутнього регіонального проєкту, пов’язаного з енергоефективністю глобальної галузі постачання будівель, і шляхом розвитку Супер-ЕСКО від концепції до повноцінного майбутнього проєкту.